Table of Contents
- AMU COUNSELLING CUM ADMISSION
- Q & A related to AMU COUNSELLING CUM ADMISSION
- 1. Who is eligible for AMU counselling ?
- 2. Who is eligible for AMU self-finance counselling ?
- 3. When to do AMU Counselling ?
- 4. When will the Chance Memo/Waiting List candidates have to get their counselling done?
- 5. When will my counselling start?
- 6. What is the mode of counselling?
- 7. What are the steps involved in counselling?
- 8. How to do AMU CUET registration ?
- 9. If my name is in the chance memo then how will I know that my chance memo has been cleared?
- 10. When do I have to pay my admission fee?
- 11. When will my admission formalities be completed?
- 12. Can we do AMU counselling in the second or third round also?
- 13. What are the steps involved in counselling?
- For a complete AMU admission Check playlist – Click here
- DOCUMENTS REQUIRED FOR AMU COUNSELLING-CUM-ADMISSION
AMU COUNSELLING CUM ADMISSION
In this blog, we will talk about AMU COUNSELLING CUM ADMISSION: how to do AMU counselling, who is eligible for AMU counselling, when to do AMU counselling, how to participate in AMU counselling, what are the modes of counselling, how to do AMU CUET registration, and when will you understand that your admission is confirmed.
Q & A related to AMU COUNSELLING CUM ADMISSION
1. Who is eligible for AMU counselling ?
Answer: All shortlisted candidates. (Selected Chance Memo and Nominated candidates of both General and Special Category List).
Selected List
Chance Memo List
Nominated candidates
All the selected student whose roll numbers are in any courses will be alloted the respective seats in their particular subjects
When seats remain vacant after taking admission in their courses, then seats will be allocated to the chance memo and the Nomination List. As per the vacancy in the various courses and per the reservation in their category.
When seats remain vacant after taking admission in their courses, then seats will be allocated to the chance memo and the Nomination List. As per the vacancy in the various courses and per the reservation in their category.
2. Who is eligible for AMU self-finance counselling ?
Answer: Only Selected and Chance Memo candidates.
1. Online Counselling / Admission Portal 2025-26
2. Schedule of Counselling & Firm Admission Lists 2025-26
3. NRI list for admission in AMU
3. When to do AMU Counselling ?
Answer: All shortlisted candidates (selected List, Chance Memo List, and Special Category List i.e. Nominated Candidate) will have to undergo their counselling in the first round.
4. When will the Chance Memo/Waiting List candidates have to get their counselling done?
Answer: During the first round of counselling. You can also participate in the second round of counselling, but your account is not guaranteed to be verified in 2nd or 3rd round.
5. When will my counselling start?
Answer: Check your counselling schedule for your course on the official website.
6. What is the mode of counselling?
Answer: Online mode only.
7. What are the steps involved in counselling?
Answer: Registrations, Login, Documents Upload, Fee Payment.
8. How to do AMU CUET registration ?
To know more about the AMU CUET registration you can click on the following link – Click Here
9. If my name is in the chance memo then how will I know that my chance memo has been cleared?
Answer: After counselling you have to check the Firm List-I, II and III regularly as per the counselling schedule.

AMU FEE HIKE 2025 up to 62% – A blow
AMU Fee hike 2025 is affecting the minority students whose family won’t afford high fee but administration is not thinking…

AMU Hostel Documents required || hostel allotment (2025-26): AMU Blog
AMU HOSTEL DOCUMENTS REQUIRED || AMU HOSTEL OFFLINE COUNSELLING || AMU hostel कैसे लें…
AMU Exam Test Centers – Complete state List & Entrance
In this blog we will discuss AMU Exam test center, state wise test center of AMU, Exam center of various…
AMU School Admission 2025-26: Apply Now! Exam Date, Eligibility, Cut-Off,
AMU School Admission 2025-26: The entrance form is live on AMU official website i.e. amucontrollerexams.com . Class I, VI, and…
Aligarh Muslim University CUET Courses and Domain in 2025-26
IntroductionAligarh Muslim University CUET Courses and Domain, 2025-26. AMU has introduced various courses that came under the CUET program. These…

AMU Application Form 2025: Entrance Exam Dates, Eligibility & Complete
Aligarh Muslim University (AMU) Admission- AMU Application Form 2025 date for Session 2025-26 has been released. AMU admission form for…
10. When do I have to pay my admission fee?
Answer: Your counselling portal will automatically show the fee payment when your roll number appears in the firm list. Then you have to submit your admission fee as per the counselling schedule.
If by any chance you have not paid the fee then the administration will think you are not interested in taking admission, and then it will show payment closed or round finished and you will not get a chance to participate in the 2nd or 3rd round of counseling, and in short you will not get admission.
11. When will my admission formalities be completed?
Answer: When you have paid your admission fee on the counselling portal. Then download your admission card and admission fee slip.
12. Can we do AMU counselling in the second or third round also?
Answer: Yes. But you may have to face some big issues like your account will not be verified, you are not allowed to submit, or your account will only show the submitted option, or in other words, you will not get admission.
13. What are the steps involved in counselling?
Answer:
I. Registration
II. Login
III. (A) Document Upload (Scanned/Photo, both sides)
III. (B) Exercising of Choices and its locking (wherever required)
III. (C) Submission of Choices and the Uploaded documents.
IV. Re-submission of documents (if required) as per verifier(s) report.
V. Payment of requisite Admission Fee, if offered admission.
For a complete AMU admission Check playlist – Click here
DOCUMENTS REQUIRED FOR AMU COUNSELLING-CUM-ADMISSION
(IN SHORT)
For Class-XI and Diploma in Engineering
1. Photo
2. Signature
3. Mark sheet (High School/Class-X)
4. Special Category Certificate (If any)
For Under-Graduate (UG) level courses like B.A./B.Sc./B.Tech/B.Com. Etc.
1. Photo
2. Signature
3. Mark sheet (High School/Class-X)
4. Mark sheet (Intermediate/Class-XII)
5. Special Category Certificate (If any)
For a Post-Graduate (PG) level courses like MBA/MA/M.Sc/M.Tech. Etc.
1. Photo
2. Signature
3. Mark sheet (High School/Class-X)
4. Mark sheet (Intermediate/Class-XII)
5. Mark sheet (Graduation)
6. Special Category Certificate (If any)
Note: All Uploaded Photos should be coloured and original.
DOCUMENTS REQUIRED FOR AMU COUNSELLING-CUM-ADMISSION
(IN DETAILS)
Candidates are MANDATORILY required to upload the following colour scanned copies (both sides, if the back side is not blank) of his/her documents as given below.
1. Class X/High School Certificate in support of date of birth.
2. Mark sheet of all examinations passed up to the Qualifying Examination for the concerned course of study.
3. Mark sheet(s) (all semesters/parts/transcript) of Qualifying Examination for the concerned course of study.
4. Special Category Certificates, if applicable.
Explanation:
A candidate short-listed for a Post-Graduate (PG) level course like MBA/MA/M.Sc/M.Tech. will be required to submit all mark sheets up to Graduation (i.e., X, XII or equivalent & Graduation). Similarly, a candidate short-listed for an Under-Graduate (UG) level course like B.A./B.Sc./B.Tech/B.Com. will be required to submit all mark sheets up to Class XII (i.e., X & XII). Similarly, if a candidate is short-listed for Class-XI (Science, Art,s and Commerce) and Diploma in Engineering will be required to submit mark sheet of Class-X.
A Candidate who has been short-listed for counselling/admission to a course of study under Special Category as claimed by him/her will have to upload relevant documents justifying his claim in the concerned category, failing which he/she will not be considered for admission under the Special Category concerned.
Candidates may also upload the following colour scanned copies (both sides) of his/her documents as given below.
1. Migration Certificate
2. Mark sheets of other examinations passed, if any.
3. No-objection Certificate/Leave Sanction Order, if applicable.
4. Any other relevant Document (e.g. GATE Certificate for admission to M.Tech. Programme)
5. The permissible file format for uploading photo and signature are: jpg, jpeg, bmp, etc., while permissible format for uploading documents are: pdf, jpg, jpeg etc.
IMPORTANT LINKS FOR AMU
Proforma / Undertaking
1. For Provisional Admission on the Basis of Confidential Statement of Marks
2. Submission of Required original Documents of the time of completion of Admission Formalities
3. Proforma for Admission under Children of Employee (CE) Category
4. Proforma for Admission under Children of Alumni (CA) Category
5. Admission under Children of Armed Forces(CF) Category
How to check AMU Entrance result 2025-2026- STUDY BUDDY BLOG
For every update follow our Instagram/studybuddyedu
You can get all updates on Telegram and YouTube channels to never miss an update.
Follow our other social media handles for more updates.